Ουρηθρίτιδα γονοκοκκική

Μεταδίδεται εύκολα. Υπάρχει θεραπεία. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ποτέ το προφυλακτικό.

Άλλες ονομασίες

Βλεννόρροια, γονόρροια.

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Μόλυνση της ουρήθρας με το μικρόβιο Neisseria gonorrhae.

Παθογένεια

Το μικρόβιο μεταδίδεται απο άνθρωπο σε άνθρωπο αποκλειστικά σχεδόν πάντα με την σεξουαλική επαφή.

Πρόληψη

Η προφύλαξη απο την νόσο βασίζεται στην χρήση προφυλακτικού κατά την σεξουαλικη επαφή. Ας σημειωθεί οτι για να περιορισθεί η πιθανότητα μόλυνσης το προφυλακτικό πρέπει να είναι καλής ποιότητος, ελαστικό και να χρησιμοποιηθεί με τον κατάλληλο τρόπο απο την άρχη της σεξουαλικής επαφής. Σημαντική επίσης είναι και η έγκαιρη διάγνωση για την αποφυγή των επιπλοκών.

Κλινική εικόνα

ΑΝΔΡΕΣ : Μετά χρόνο επωάσεως 3-5 ημερών αρχίζει αίσθημα φαγούρας στην ουρήθρα που εντείνεται προοδευτικά και γίνεται κάψιμο. Η ούρηση γίνεται βασανιστική και απο το στόμιο της ουρήθρας βγαινει ενα παχύρρευστο και πυώδες έκκριμμα. Αν ο άρρωστος μείνει χωρίς θεραπεία μετά 3-6 εβδομάδες τα ενοχλήματα γίνονται ηπιότερα και η κατάσταση τελικά μετατοπίζεται στην χρόνια βλεννορροια και συγχρόνως αρχίζουν οι επιπλοκές της. Οι επιπλοκές είναι η επιδιδυμίτιδα με πιθανή τελική κατάληξη την στείρωση, η προστατίτιδα και το αιματηρό σπέρμα.
ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Τα συμπτώματα στις γυναίκες είναι ήπια αρχικά, γιαυτό δεν αντιλαμβάνονται την μόλυνση. Σε λίγες μέρες η κολπική έκκριση γίνεται δύσοσμη και πυώδης, παρουσιάζεται βάρος στα γεννητικά όργανα, τσούξιμο και πόνος. Αν ο άρρωστη μείνει χωρίς θεραπεία τα ενοχλήματα γίνονται ηπιότερα και η κατάσταση τελικά μετατοπίζεται στην χρόνια βλεννορροια και συγχρόνως αρχίζουν οι επιπλοκές της. Οι επιπλοκές στις γυναίκες είναι κολπίτις, σαλπιγγίτις με πιθανή στείρωση, και η πολυ σοβαρή φλεγμονώδης νόσος της πυέλου.
ΚΟΙΝΕΣ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Είναι η γονοκοκκική πρωκτίτιδα, η γονοκοκκική οφθαλμία κυρίως σε νεογέννητα.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με την μικροβιολογική εξέταση του εκκρίματος της ουρήθρας η του τραχήλου. Κατόπιν πρέπει να προσδιορίζεται η ευαισθησια του μικροβίου σε αντιβιοτικά.

Αντιμετώπιση

Η καλύτερη θεραπευτική αγωγή είναι σήμερα η χορήγηση κεφτριαξόνης σε δόση ανάλογη με τη βαρύτητα της νόσου. ’λλα σκευάσματα είναι η σπεκτινομυκίνη, η κεφουροξίμη, η αμοξικιλλίνη-κλαβουλανικό κα. Ωστόσο επειδή ο γονόκοκκος οχι σπάνια είναι φαρμακοάντοχος χρειάζεται η αγωγή να ευθυγραμίζεται με την ευαισθησία του μικροβίου που προσδιορίζει το μικροβιολογικό εργαστήριο.
Παράλληλα πρέπει να γίνεται έλεγχος για ενδεχόμενη άλλη συνυπάρχουσα αφροδίσια λοίμωξη δηλαδή σύφιλη και μη ειδική ουρηθρήτιδα.

Γενικευμένες επιπλοκές

Μερικές φορές η μόλυνση με γονόκοκκο δεν περιορίζεται μόνον στά γεννητικά όργανα αλλά προσβάλλει και άλλα όργανα προκαλώντας γενικευμένες επιπλοκές απειλώντας μερικές φορές και την ίδια την ζωή. Τέτοιες επιπλοκές είναι η γονοκοκκική σηψαιμία, η περικαρδίτιδα, η ενδοκαρδίτιδα και η σηπτική αρθρίτιδα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση