Κατάθλιψη

Άλλες ονομασίες

Depression

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η κατάθλιψη είναι η διαταραχή της διάθεσης κατά την οποία το άτομο χαρακτηρίζεται από μια χρόνια αίσθηση ανεπάρκειας, ανικανότητας, απαισιοδοξίας, θλίψης, μειωμένης ενέργειας, κλπ.

Παράγοντες κινδύνου

Κληρονομικότητα: Μελέτες δίδυμων και οικογενειών δείχνουν ότι ο γενετικός παράγοντας σχετίζεται με την εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης. Παρόλα αυτά, ο ακριβής μηχανισμός της κληρονομικότητας της κατάθλιψης δεν είναι σαφής και διαφέρει από την μια οικογένεια στην άλλη. Παράγοντες σχετιζόμενοι με το περιβάλλον του ατόμου και τις σχέσεις του μπορεί να είναι απαραίτητοι για την εμφάνιση της κατάθλιψης ακόμα και σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

Ηλικία: Ο κίνδυνος ενός πρώτου καταθλιπτικού επεισοδίου είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες μεταξύ 20 έως 29 ετών.

Φύλο: Ένας μεγάλος παράγοντας κινδύνου όσον αφορά την κατάθλιψη είναι απλά το να είσαι γυναίκα. Οι γυναίκες έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν κάποιον τύπο κατάθλιψης από ότι οι άνδρες.

Απουσία κοινωνικής στήριξης: Τα άτομα που δεν έχουν στενές διαπροσωπικές σχέσεις παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο αφού η κοινωνική στήριξη έχει ένα προστατευτικό αποτέλεσμα όταν το άτομο αντιμετωπίζει πιεστικές καταστάσεις.

Πότε κάποιος θεωρείται καταθλιπτικός

Κάποιος θεωρείται καταθλιπτικός αν, για τις τελευταίες δυο εβδομάδες, εκπληρώνει πάνω από τέσσερα από τα κάτωθι διαγνωστικά κριτήρια: θλίψη ή αδυναμία να αισθανθεί ευχαρίστηση, συναίσθημα ανικανότητας ή ενοχής, διαταραχές διατροφής – βάρους, διαταραχές ύπνου, κούραση ή έλλειψη ενέργειας, αναποφασιστικότητα ή αδυναμία συγκέντρωσης, αυτοκτονικές σκέψεις ή πράξεις.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση