Κρίση

Κάθε ξαφνική διακοπή φυσιολογική ροής του ρυθμού της καθημερινής μας ζωής, που απαιτεί την επανεξέταση πράξεων και σκέψεων.

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Ως κρίση χαρακτηρίζεται κάθε ξαφνική διακοπή φυσιολογική ροής του ρυθμού της καθημερινής μας ζωής, που απαιτεί την επανεξέταση πράξεων και σκέψεων. Αυτή η γενική αίσθηση της απώλειας των στηριγμάτων της καθημερινής ζωής είναι κυρίαρχη στην έννοια με την οποία χρησιμοποιείται ο όρος. Για παράδειγμα, λέμε ότι περνάμε μια ψυχολογική κρίση όταν χάνουμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, όταν μένουμε άνεργοι, όταν χωρίζουμε ή όταν μαθαίνουμε ότι ο σύντροφός μας δεν είναι πιστός στη σχέση μας.

Χαρακτηριστικά της κρίσης

Η κρίση είναι ένα γεγονός που επιφέρει άγχος, χαρακτηρίζεται από την απώλεια, τον κίνδυνο ή την ταπείνωση, εμπεριέχει την αίσθηση του ανεξέλεγκτου και του απρόσμενου, δημιουργεί αλλαγές στην καθημερινότητα και αβεβαιότητα για το μέλλον, και κάνει το άτομο να αισθάνεται μελαγχολία που συνεχίζεται για αρκετό διάστημα (περίπου από δυο έως έξι εβδομάδες).
Μια ψυχολογική κρίση επηρεάζει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και την συμπεριφορά μας.

Η λέξη κρίση μας παραπέμπει στην απειλή, στην κρίσιμη στιγμή που πρέπει να παρθεί μια απόφαση και στην αντιμετώπιση μιας κατάστασης που μας αγχώνει και μας καταβάλλει. Όλοι μας ανήκουμε αυτή τη στιγμή σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες: σε αυτούς που πέρασαν μια μεγάλη κρίση στη ζωή τους, σε αυτούς που περούν μια κρίση τώρα και σε εκείνους που πρόκειται να περάσουν στο μέλλον. Δεν υπάρχει όμως τρόπος να αποφύγουμε τις κρίσεις.

Όμως ακόμα και η χειρότερη κρίση μπορεί να ξεπεραστεί με τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος και την καθοδήγηση και την υποστήριξη των άλλων ανθρώπων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση