Σεξουαλικότητα του εφήβου

Η σεξουαλική περιέργεια και η διέγερση του εφήβου είναι φαινόμενα απολύτως φυσιολογικά. Το ενδιαφέρον για το άλλο φύλλο αναπτύσσεται και καλλιεργεί τις συνθήκες εκείνες που θα του επιτρέψουν να μάθει περισσότερα γύρω από το σεξ και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Κύριο γνώρισμα της σεξουαλικότητας του εφήβου είναι ο αυνανισμός. Ο αυνανισμός αποτελεί απαραίτητο και σημαντικό διέξοδο στην σεξουαλική ενέργεια που βιώνει το άτομο σε αυτήν την ηλικία. Στις ηλικίες αυτές η εκτόνωση μέσω του αυνανισμού βοηθά τον έφηβο να μην εμπλακεί σε πρώιμες σεξουαλικές επαφές που δεν είναι πάντα εύκολες αλλά ούτε και απαραίτητες σε αυτή τη φάση.

Σεξουαλικός πειραματισμός

Οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις και ο σεξουαλικός πειραματισμός δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στην ηλικία της εφηβείας. Όταν αναφερόμαστε σε ομοφυλοφιλικές σχέσεις δεν εννοούμε το σωματικό σεξουαλικό ενδιαφέρον που εκτείνεται και στην ενήλικη ζωή του ατόμου αλλά το ρομαντικό ενδιαφέρον για το ίδιο φύλο. Η μεγάλη πλειοψηφία των ατόμων έχουν βιώσει τέτοια συναισθήματα για άτομα του ίδιου φύλου, το είδος αυτό όμως της δραστηριότητας παραχωρεί τη θέση του στο ενδιαφέρον για το άλλο φύλο.

Σεβασμός προς τον έφηβο

Η σεξουαλική ζωή του εφήβου δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο σχολιασμού από τους γονείς και ιδιαίτερα δεν πρέπει να γίνονται σχόλια με ειρωνικό χαρακτήρα. Ο σεβασμός για την ιδιωτική του ζωή είναι πολύ σημαντικός.

Σωστή και έγκυρη ενημέρωση

Οι απορίες που έχουν οι έφηβοι ειδικά στην αρχή της ήβης, έντεκα με δεκατεσσάρων ετών, πρέπει να λύνονται από τον γονέα του ίδιου φύλου με ειλικρίνεια και άνεση.

Αν ο έφηβος νοιώσει ότι δεν μπορεί να πάρει τις απαντήσεις που θέλει από την οικογένεια του τότε θα στραφεί στους φίλους του ή σε άλλους είδους πηγές πληροφόρησης (περιοδικά, βιντεοκασέτες, Internet), με αρνητικά πολλές φορές αποτελέσματα για τον ψυχισμό του.

Η σωστή ενημέρωση για τα σεξουαλικά ζητήματα και η σωστή συμπεριφορά και διαγωγή απέναντι στους άλλους είναι μία διεργασία που διδάσκεται μέσα στην οικογένεια. Το πιο σημαντικό είναι να διδαχτεί ο έφηβος να συμπεριφέρεται υπεύθυνα, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά.Πολλοί από τους μεγάλους έρωτες, που είναι γνωστοί σε όλον τον κόσμο, έχουν την αρχή τους στην ήβη.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση