Τριχοτιλλομανία

Τα μαλλιά ξεριζώνονται είτε τρίχα – τρίχα είτε σε τούφες, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται.

Άλλες ονομασίες

Τιλλοτριχομανία, Trichotillomania.

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Είναι η ακατανίκητη διάθεση του ατόμου να τραβάει τα μαλλιά του και να τα ξεριζώνει.

Χαρακτηριστικά τριχοτιλλομανίας

Η τριχοτιλλομανία εκτός από τα μαλλιά μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως οι μασχάλες, οι βλεφαρίδες ή τα γεννητικά όργανα.
Η τριχοτιλλομανία μπορεί να εμφανισθεί τόσο στην παιδική και εφηβική ηλικία όσο και στην ενήλικη ζωή ενός ατόμου και είναι πιο συχνή στις γυναίκες.
Τα μαλλιά ξεριζώνονται είτε τρίχα – τρίχα είτε σε τούφες, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται. Σε μερικές περιπτώσεις η τριχοτιλλομανία συνοδεύεται και από τριχοφαγία, ονυχοφαγία, ρυθμικές κινήσεις του κεφαλιού, μαθησιακά προβλήματα, υπερκινητικότητα όπως και καταθλιπτική διάθεση. Σε παιδιά με νοητική καθυστέρηση παρουσιάζεται με αρκετή συχνότητα.

Ψυχολογικά αίτια

Από έρευνες που έγιναν παρατηρήθηκε ότι η εμφάνιση της τριχοτιλλομανίας ευνοείται όταν στο οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού υπάρχει ο συνδυασμός μίας επιθετικής μητέρας και ενός παθητικού πατέρα, και κυρίως όταν το παιδί λαμβάνει αντιφατικά μηνύματα από τη σχέση του με τη μητέρα, από τη μία τρυφερή και γλυκιά από την άλλη εχθρική.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία της τριχοτιλλομανίας είναι δύσκολη και χρονοβόρα αφού σχεδόν πάντα συνοδεύεται και από μία βαριά συναισθηματική διαταραχή. Γενικά η θεραπεία θα πρέπει να κατευθύνεται στον εντοπισμό των αιτιών και ταυτόχρονα πρέπει να αρχίσει και η θεραπεία των γονέων, οι οποίοι κατά κανόνα έχουν απαιτητική και αυταρχική συμπεριφορά.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση