Υστερική διαταραχή προσωπικότητας

Άλλες ονομασίες

Histrionic personality disorder

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Πρόκειται για διαταραχή κατά την οποία τα άτομα αποζητούν προσοχή και η συμπεριφορά τους είναι αξιοπρόσεκτη και απρόβλεπτη. Συνήθως παίζουν τον ρόλο του «θύματος» ή του «αστεριού». Τα άτομα αυτά εκφράζουν υπερβολικά το συναίσθημά τους, έχουν θυελλώδεις διαπροσωπικές σχέσεις, ασχολούνται υπερβολικά με την εξωτερική τους εμφάνιση, και είναι εγωκεντρικοί και χειριστικοί. Η χειριστικότητα παρουσιάζεται με απειλές ή απόπειρας αυτοκτονίας, ή με δραματικά σωματικά παράπονα.

Αιτίες

Ο ψυχαναλυτής Anthony Storr αποδίδει την υστερική συμπεριφορά στην αδυναμία κάποιων ατόμων να αντιμετωπίσουν τους άλλους με ίσους όρους και στην πεποίθησή τους ότι κανένας δεν τους δίνει σημασία. Τα άτομα αυτά πιθανόν να έχουν απαξιωθεί από τους γονείς ως παιδιά. Παρά το ότι επανειλημμένα προσπάθησαν να κερδίσουν την προσοχή τους, απέτυχαν. Τα παιδιά αυτά έγιναν απαιτητικά, χρησιμοποιώντας κάθε είδους δραματικής συμπεριφοράς για να κερδίσουν την προσοχή. Όσο λιγότερη προσοχή δίνουν οι γονείς στο παιδί τόσο εκείνο δραματοποιεί την συμπεριφορά του με αποτέλεσμα να συνεχίζει το ίδιο μοτίβο και στην ενήλικη ζωή του.

Κριτήρια υστερικής διαταραχής προσωπικότητας

Τουλάχιστον πέντε από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά πρέπει να συνυπάρχουν για να διαγνωσθεί η υστερική διαταραχή προσωπικότητας:
1. Γρήγορες εναλλαγές συναισθήματος
2. Υπερβολικό ενδιαφέρον για την φυσική ομορφιά
3. Ακατάλληλη προβολή σεξουαλικότητας με την εμφάνιση ή την συμπεριφορά
4. Ανάγκη να είναι το κέντρο της προσοχής
5. Έντονα εντυπωσιακός λόγος χωρίς λεπτομέρειες
6. Αδυναμία ανοχής καταστάσεων που δεν οδεύουν όπως θα ήθελαν
7. Απόδοση περισσότερης τρυφερότητας στις σχέσεις τους απ’ ότι πραγματικά έχουν
8. Υπερβολικές εκφράσεις συναισθήματος

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση