Ανάλυση ονείρων

Άλλες ονομασίες

Dream analysis

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η τεχνική που χρησιμοποιείται από διάφορες ψυχολογικές κατευθύνσεις κατά την οποία αναλύονται τα όνειρα με σκοπό τη διερεύνηση του ασυνείδητου.

Η θεωρία του Freud

Ο Freud αποκάλεσε τα όνειρα «βασιλική οδός από το ασυνείδητο» για να υπογραμμίσει τη σημασία που έχουν κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας. Το όνειρο είναι κατά τον Freud «εγωιστικό» με την έννοια του εγωκεντρισμού. Στο όνειρο βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας κατά τη δική μας επιθυμία. Δεν αποκλείονται βέβαια και όνειρα αλτρουιστικού ή θρησκευτικού χαρακτήρα, κυρίως όμως τα όνειρα αποτελούν για τη ψυχανάλυση το πορτραίτο του ίδιου μας του εαυτού.

Η θεωρία του Jung

Για τον Jung, το όνειρο είναι το κύριο όργανο της θεραπευτικής μεθόδου. Το θεωρεί ως ένα ψυχικό φαινόμενο που προσφέρει εύκολη πρόσβαση στα περιεχόμενα του ασυνείδητου. Τα όνειρα προέρχονται εν μέρει από συνειδητά περιεχόμενα και τις εντυπώσεις της ημέρας που πέρασε αλλά και το συνειρμικό υλικό του ασυνείδητου.

Η ερμηνεία των ονείρων

Η δυσκολία στην ερμηνεία των ονείρων βρίσκεται στον προσωπικό συμβολισμό. Με τον ελεύθερο συνειρμό το άτομο όμως αποκαλύπτει σιγά – σιγά τους προσωπικούς του κώδικες και έτσι οδηγούμαστε στην ανάλυση του ονείρου. Πολλές τεχνικές υπάρχουν για την ανάλυση του ονείρου όπως π.χ στην Gestalt όπου το άτομο καλείται να μιλήσει το ίδιο για το όνειρο του , δίνοντας φωνή σε όλα τα αντικείμενα και τις καταστάσεις που είδε στον ύπνο του.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση