Ψυχανάλυση

Άλλες ονομασίες

Psychoanalysis

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Ψυχανάλυση είναι η θεραπευτική διαδικασία, η οποία αποβλέπει στη διευθέτηση των ασυνείδητων συγκρούσεων.

Πως γίνεται

Η διαδικασία που ακολουθεί η ψυχανάλυση είναι σε γενικές γραμμές η ακόλουθη: Ο ασθενής (έτσι αποκαλείται κατά την ψυχανάλυση το άτομο που έχει πρόβλημα) ξαπλώνει σε ένα ντιβάνι, όπου και ενθαρρύνεται να μιλήσει ελεύθερα για ό,τι το απασχολεί. Ο ασθενής δεν έχει οπτική επαφή με τον θεραπευτή και αυτό γίνεται για να εξασφαλιστεί η ουδετερότητα του αναλυτή. Η απολύτως ελεύθερη έκφραση (χωρίς καμία παρέμβαση ή λογοκρισία εκ μέρους του θεραπευτή) των βιωμάτων και σκέψεων του ασθενούς ως σκοπό έχει τη συνειδητοποίηση των τραυματικών του εμπειριών.

Μία χαρακτηριστική φάση της ψυχανάλυσης είναι η αντίσταση όπου ο ασθενής αρχίζει να είναι επιθετικός ή αλλάζει θέμα κάθε φορά που μιλά για κάτι σημαντικό. Ο αναλυτής προσπαθεί να παρακάμψει τις αντιστάσεις αυτές με το βοηθήσει τον ασθενή να κατανοήσει την προέλευση και τις επιπτώσεις που έχουν αυτά τα συναισθήματα.

Η κυριότερη όμως φάση στην ψυχανάλυση είναι η μεταβίβαση κατά την οποία ο ασθενής αντιδρά ως προς τον αναλυτή του σαν να ήταν ένα σημαντικό πρόσωπο από το παρελθόν. Η εξωτερίκευση αυτή προκαλεί σημαντική ανακούφιση διότι ο ασθενής λαμβάνει από τον θεραπευτή κατανόηση και υποστήριξη.

Πόσο διαρκεί

Η ψυχαναλυτική θεωρία του Freud βρήκε ισχυρούς οπαδούς αλλά και ισχυρούς επικριτές. Η ψυχανάλυση διαρκεί πολύ καιρό (από 3-7 χρόνια) και η συχνότητα των συνεδριών είναι από 3-5 φορές την εβδομάδα. Για αυτό το λόγο είναι οικονομικά δυσβάσταχτη για πολλούς ανθρώπους και δεν ενδείκνυται για όλες τις περιπτώσεις όπου θέλουν άμεση λύση (όπως π.χ στις φοβίες).

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση