Τεστ προσωπικότητας

Άλλες ονομασίες

Personality tests

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Μία σειρά ερωτήσεων, κατάλληλα επιλεγμένων, που ως στόχο έχουν την αντικειμενική θεώρηση του χαρακτήρα ενός ανθρώπου.

Τρόποι αξιολόγησης προσωπικότητας

Η αξιολόγηση της προσωπικότητας γίνεται με ψυχοτεχνικά μέσα, τα οποία μπορούμε να ταξινομήσουμε σε 2 κατηγορίες, στα ερωτηματολόγια προσωπικότητας και στα προβολικά τεστ.

Ερωτηματολόγια προσωπικότητας

Κάθε ερωτηματολόγιο είναι ένας κατάλογος ερωτήσεων που σχετίζονται με την προσωπική συμπεριφορά του ατόμου (τις αντιδράσεις που έχει, τις προτιμήσεις του κ.α). Σε ελάχιστο χρόνο αυτός που διεξάγει τα τεστ μπορεί να πάρει χρήσιμες πληροφορίες για το άτομο. Σοβαρό μειονέκτημα είναι ότι οι απαντήσεις εξαρτώνται από την ειλικρίνεια και τη διάθεση για συνεργασία του ατόμου που συμπληρώνει το ερωτηματολόγια.

Το πιο ευρέως διαδεδομένο ερωτηματολόγιο προσωπικότητας είναι το Μινεσότα Πολυφασικό Ερωτηματολόγιο Προσωπικότητας (Minnesota, Multiphasic Personality Inventory) όπου το άτομο καλείτε να απαντήσει σε 550 ερωτήσεις που αποκαλύπτουν πολλά για τη ψυχοσωματική υγεία και την κοινωνική του προσαρμογή. Το Ερωτηματολόγιο Συμπτωμάτων Προβληματικής Συμπεριφοράς (ΕΣΠΣ) χρησιμοποιείται σε παιδιά σχολικής ηλικίας κ.α.

Προβολικά τεστ

Στηρίζονται στη γενική αρχή ότι αν παρουσιάσουμε σε ένα άτομο ένα ασαφές ερέθισμα (όπως είναι μια αόριστη εικόνα, η συμπλήρωση μίας πρότασης κτλ), οι απαντήσεις που θα δώσει το άτομο αυτό θα στηρίζονται στην εσωτερική του κατάσταση και ελάχιστα στα εξωτερικά ερεθίσματα. Θα «προβάλλει» με λίγα λόγια τις ασυνείδητες σκέψεις , επιθυμίες κ.α στο ερέθισμα. Πλεονέκτημα αποτελεί ότι ο εξεταζόμενος δεν γνωρίζει τη σημασία των απαντήσεων και έτσι ο κίνδυνος να αποκρύψει την αλήθεια είναι μικρός. Επίσης δεν υπάρχει περιορισμός στα θέματα και έτσι το άτομο απαντά σύμφωνα με τις βαθύτερες ενορμήσεις του.

Το κυριότερο και πιο γνωστό προβολικό τεστ είναι του Herman Rorschach (αποτελούμενο από 10 σχήματα από μελάνι), το Τεστ Θεματικής Αντίληψης (Τhematic. Αpperception.Τest), το Τεστ Θεματικής αντίληψης για παιδιά (Children’s. Apperceprion .Test) που αποτελούνται από μια σειρά εικόνων (20 για τους ενήλικες και 10 για τα παιδιά) που απεικονίζουν διάφορες δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. ’λλο προβολικό τεστ είναι της Louisa Duss όπου δίδονται 10 ελλιπείς ιστορίες προς συμπλήρωση και η χρήση του αφορά παιδιά

Παρά τις σημαντικές προόδους της ψυχομετρίας τα μέσα για την αξιολόγησης της προσωπικότητας έχουν σχετικά περιορισμένη αποτελεσματικότητα και πρακτική αξία. Η συμβολή τους όμως είναι σημαντική κυρίως όταν τα τεστ αυτά διεξάγονται και αναλύονται από ειδικούς της ψυχικής υγείας με μεγάλη κλινική εμπειρία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση