Υπέρηχοι στο οδοντιατρείο

Άλλες ονομασίες

Ultrasonics.

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Οι υπέρηχοι είναι ειδικές συσκευές που χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση με μηχανικό τρόπο της πλάκας από τις επιφάνειες των δοντιών. Το ειδικό εργαλείο (ξέστρο) που προσαρμόζεται σ’ αυτές δονείται με υπερηχητική συχνότητα (25-42 χιλιόκυκλοι ανά δευτερόλεπτο).

Οι συσκευές υπερήχων χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φόρα στη οδοντιατρική το 1957, προκειμένου να απομακρυνθεί με μηχανικό τρόπο η τρυγία από τις επιφάνειες των δοντιών. Για να επιτευχθεί αυτό, το άκρο του ειδικού εργαλείου (ξέστρου) που προσαρμόζεται στην συσκευή πάλλεται με υπερηχητική συχνότητα (25-42 χιλιόκυκλοι ανά δευτερόλεπτο).

Επειδή η δόνηση αυτή προκαλεί μεγάλη παραγωγή θερμότητας που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον πολφό (τα νεύρα και τ’ αγγεία του δοντιού), από την άκρη του ξέστρου εξέρχεται νερό με πίεση (καταιονισμός).

Σήμερα υπάρχουν ειδικά ξέστρα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν τόσο υπερουλικά, όσο και υποουλικά υποβοηθώντας σημαντικά τον οδοντίατρο στην προσπάθεια του ν’ απομακρύνει την πλάκα.

Οι υπέρηχοι είναι τελείως ακίνδυνοι τόσο για τα δόντια, όσο και για την γενική υγεία του ασθενούς. Γενικά είναι ανώδυνοι, άλλες μερικές φορές δόντια ευαίσθητα στο κρύο νερό μπορεί να πονέσουν.

Τέλος να αναφέρουμε ότι οι υπέρηχοι δεν καταργούν τα χειροκίνητα εργαλεία, αλλά έρχονται να συμπληρώσουν και να υποβοηθήσουν το έργο τους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση